22-06-03

Het doel van de reis...

 

het doel van de reis...

Een reis naar nepal... vervlogen hippiedromen. En toch... een klein uitzonderlijk boekje gaf 3 jaar geleden plots de klik in mijn hersenpan voor het idee van een verkenning, een pelgrimstocht, een zoektocht naar wat ik eigenlijk al zo lang zoek? 'Het doel van de reis is niet het doel maar de reis'. Het Net had ondertussen 2 vroegere vrienden -gescheiden door het water van Atlantis- na 25 jaar terug in contact gebracht met elkaar. 'Wie alleen reist vindt steeds een gezel'. Ons beider entoesiasme werkte aanstekelijk: een idee werd plots een plan, een plan werd een project. Energie werd gekanaliseerd en bracht een stroom van nieuwe ontdekkingen met zich mee: Tai Chi, klankschalen, de verborgen krachten van Reiki, Jin Shin Jyutsu, gebedsvlaggen en stenen en kristallen, shamanisme... en de boeken en het huis van Alexandra David Neel in Digne (Zuid-Frankrijk). En de verwondering dat de bronzen Boeddha die ik 10 jaar geleden kocht, alle kenmerken had van 'perfectie' en om deze vaststelling toch maar bleef glimlachen... 'Er is geen weg naar het geluk, het geluk is de weg'.

 (2/5 - 1 Stemmen)
22-06-2003, 20:35:38 johanpieter

comment Reacties (0)
zz

HILLARY, MAN MET EEN GROOT HART!


Vandaag, 29 mei 2003 11.30 uur (Ons Heer Hemelvaart!) is het dag op dag 50 jaar geleden dat Sir Edmund Hillary en de Nepalees Sherpa Tenzing Norgay als eersten voet zetten op de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.
De heilige berg Chomalungma (Sherpa) of Sagarmatha (Nepali) wordt niet zomaar veroverd. De inlanders geloven dat het eerder de Godin Aardmoeder is die het behaagt stervelingen audiëntie te verlenen op 'haar' berg...

Edmund Hillary, een eenvoudige en wat onzelfzekere imker uit Nieuw Zeeland heeft een bewogen leven achter de rug. Na zijn avontuurlijke tochten die hem ook naar de Zuidpool brachten, zette hij zich in om via de stichting die zijn naam draagt wereldwijd fondsen te verzamelen om in het arme Nepal tientallen scholen, ziekenhuizen, bruggen en landingsbanen te bouwen.
"Ik ben opgegroeid met het idee dat je mensen die het minder hebben dan jij, moet helpen als je de kans krijgt." zegt Hillary in National Geographics over een van zijn hulpprojecten in de Sherpadorpen.
"Zonder die scholen zouden we nog altijd jakherders zijn." zegt Ang Rita Sherpa.

Sir Edmund Hillary

In 1975 sloeg het noodlot toe toen zijn vrouw Louise en dochter Belinda crashten in de buurt van Katmandu. De twee waren op weg naar het dorpje Phaplu waar Hillary en zijn team een ziekenhuis aan het bouwen waren.
Een zeer harde klap voor de avonturier en een moeilijker moment dan het beklimmen van het dak van de wereld.
Zijn verantwoordelijkheidszin hielp hem doorzetten en zijn engagementen terug opnemen.
In 1989 hertrouwde hij op 70 jarige leeftijd met June Mulgrew en samen bezoeken ze nog regelmatig hun Sherpa'families'.

"Ik ben het levend bewijs dat angsthazen en mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen toch in staat zijn bijzondere prestaties neer te zetten -zegt Hillary- maar een traan bij het afscheid, vreugde bij het weerzien en de hand vasthouden van iemand die je vertrouwt zijn veel belangrijker dan het veroveren van de hoogste berg ter wereld."
Of zoals leraar Pasang Sherpa het samenvat: "Hillary is een man met een groot hart."

Sir Edmund Hillary
 
SHERPA'S

'Vele mensen komen, kijken, kijken...
Weinige mensen komen, en zien...'
Dawa Tenzing - Sherpa

Sherpa's zijn een opmerkelijk, viendelijk volk. Afkomstig uit oost-Tibet waren ze zo 'n 500 jaar geleden via de Nangpa La de Himalaya overgestoken en hadden ze zich hier in de Khumbu-vallei gevestigd. Hun naam herinnerde nog steeds aan deze grootse volksverhuizing; Shar Pa betekende in het Tibetaans 'Volk uit het OOsten'. De Sherpa's vertelden het verhaal van hun afkomst van generatie op generatie verder en vroeg of laat kreeg elk Sherpakind het te horen. De vertelling begon meestal ver terug in de tijd, toen de wijze goeroe Rimpoche of Padmasambhava vanuit India naar Tibet kwam. Hij bracht de leer van Boeddha mee en overal waar hij kwam werd hij door de mensen op handen gedragen.

Uit Hima Alaya, een thuis van sneeuw, Christel Helsen, blz 18

21:15 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.