05-09-03

THE MAGICAL MYSTERY TOUCH (PART 2)

" Ayurveda is de oudste nog beoefende vorm van geneeskunst. Deze 'kennis van het leven' gaat 5000 jaar terug en is een holistisch geneeskundig systeem dat uitgaat van de fundamentele eenheid van zelf en natuur. Anders dan onze Westerse allopathische geneeskunde die uitzoekt wat de aandoening is en die vervolgens probeert te bestrijden, kijkt Ayurveda naar de hele patient. Ziekte wordt beschouwd als een symptoom van een verstoord evenwicht en wat behandeld wordt is niet de ziekte maar dat verstoorde evenwicht."
Rough guide Nepal blz 66
 
Na een verkwikkende douche en een stevig ontbijt ( 2 eitjes 'sunny side up', toasts van vers gerstebrood met confituur, wat yochourt met vers fruit en een flinke kop koffie -op het laatste na allemaal inbegrepen in de dagprijs van ons verblijf van 400 roepies of ongeveer 200 Bef per dag/ per persoon!) begeef ik me op weg om me eens stevig onder handen te laten nemen in het centrum "Magic Touch'.
Na het uitwisselen van wat beleefde begroetingen aan de receptie, vraagt de therapeut, Surendra, me of ik soms last heb van een droge huid  bovenaan mijn rug -let wel, ik had nog al mijn kleren aan toen!
Ik antwoord dat ik altijd wel wat last heb van wat lichte eczeem op die plaats. En... -vervolgt hij onmiddellijk- geen last van hoge bloeddruk? Ik val bijna plat achterover -ook al was er nog geen massagemat te bespeuren!- want hoe kon hij nu in godsnaam weten dat ik hiervoor al enkele jaren medicijnen neem... Even denk ik nog dat hij die vraag misschien wel aan alle westerlingen stelt, maar 's namiddags maakt hij bij Pieter totaal andere opmerkingen...
 
Ik heb in Belgie al een initiatieweekend gevolgd in Ayurvedische massage en ook al 2 maal een behandeling gekregen en weet dus ongeveer waaraan ik me kan verwachten.
Maar onmiddellijk wanneer deze specialist aan zijn knijp- en strijkwerk begint, voel ik dat dit totaal andere koek is. Van zodra zijn magische handen en vingers bovenaan mijn schouders beginnen te werken en de blokkdes van een teveel zittend leven aanpakken, schieten bliksemschichten van lichte pijn gemengd met een bijzonder genot langs mijn rug naar beneden en weer naar omhoog.
Een Ayurvedische massage is letterlijk 'integraal', dus van kop tot teen, en een wel heel bijzondere ervaring voor Westerlingen die lichamelijk gesproken nogal eens een onderscheid maken tussen wat wel en niet mag aangeraakt worden in dergelijke omstandigheden...
Gedurende 2 volle uren wordt ik me langzaam bewust van ieder vezeltje, spiertje en gewricht en van elk plekje op mijn huid en eronder. Na 10 minuutjes verkeer ik compleet in de flow van lichaam en geest. Heel ongewoon voor mij, ook al heb ik al heel wat ervaring met Shiatsu en Reiki-massages.
Ayurvedische masseurs werken met heel veel olie waarin geneeskrachtige kruiden zijn vermengd. Na de sessie ga je bij 'ons' meestal gewoon douchen, maar hier wordt het ritueel verder gezet en wordt de overtollige olie nog eens gedeeltelijk weggeveegd met warm-hete doeken, waarna nog een ultieme streksessie volgt en een theetje om af te ronden.
Jouw balans is redelijk goed, zegt Surendra bij het afscheid en ook nog dat mijn temperament van het 'khapa' type is; het koude-maantype.
Met deze wijsheid op zak ga ik terug op stap in de hoop dat de sessie wat zal verhelpen aan mijn slaapproblemen die ik al heb sedert ik in Nepal arriveerde. Neem wat koud-warme wisseldouches, raadt hij me nog aan. Geen probleem hier, want het water is altijd wel wat te heet of te koud als de zonnepanelen te weinig zon gekregen hebben overdag.
Terug op straat loop ik op wolkjes en voel me herboren en alsof ik hier al jaren woon. Het is inmiddels middag en behoorlijk druk en warm langs de hoofdstraat. Niemand bekijkt me echter als 'vreemdeling' of valt me lastig. Mijn lichaam en geest zijn plots eengeworden met deze omgeving...
En mijn geoliede haardos staat geweldig punk! Een oosterse schoonheid lacht even naar mij. Ik tover mijn vriendelijkste glimlach tevoorschijn en lach terug...
 
Johan en de Ayurvedalverman...


11:00 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mooie verhalen!!!!
Toch even opmerken bij uw prijsvergelijk dat wij westerlingen europeanen al sinds 2001 met € rekenen en de 200 frank dus €5 is

Groeten en 'k lees nu benieuwd verder

Rudy

Gepost door: Rudy | 09-09-03

De commentaren zijn gesloten.