28-09-03

Annapurna dawn


 
 
 
 
 
 
 
 
"Good morning, good morning, good...
Nothing to say but it's okay ( One picture is worth a thousand words )
Nothing to do, it's up to you ( Hey, I've got nothing to do today but smile )"

De legende...
 
"Een veel aanbeden vorm van de godin Parvati is Annapurna, de godin van het dagelijks brood. Zij wordt meestal zittend afgebeeld, met ofwel twee potten voedsel in haar handen , dan wel een grote lepel.  De oorsprong van Annapurna is te vinden in een van de vele echtelijke twisten tussen Shiva en Parvati.

Shiva, als bedelasceet, moest zijn familie onderhouden door te bedelen voor voedsel.
Op een dag had hij echter te veel geestverruimende middelen gerookt en was niet in staat om uit bedelen te gaan. Al het voedsel was echter al opgegeten door de hongerige kinderen Ganesha en Karttikeya en door hun rijdieren, de rat en de pauw, waardoor er voor de ouders niets meer over was. Shiva zat te mokken en vroeg zichaf waarom hij nu honger moest lijden, terwijl alle andere goden baadden in weelde.
De wijze Narada verscheen toen voor hem en zei dat het allemaal de schuld van Parvati was : "Een goede vrouw brengt geluk, maar een slechte vrouw ellende. Kijk maar naar Vishnu. Die is gehuwd met Shri en sindsdien heeft hij alles wat hij maar wenst." Hierna ging Narada naar de keuken, waar hij Parvati hongerig en ellendig aantrof. Aan haar vertelde de wijze dat het allemaal aan haar echtgenot lag.
"Een goede echtgenoot zorgt  goed voor zijn familie. Kijk maar naar Sarasvati : die is getrouwd met Brahma, de schepper, en zij heeft het goed. Goedbeschouwd is jouw echtgenoot een ellendeling, die niet voor zijn gezin kan zorgen."

Parvati dacht over deze woorden na en besloot Shiva te verlaten.
De volgende dag, toen Shiva weer aan het bedelen was, pakte zij haar kinderen en vertrok naar het huis van haar ouders.
Nu kreeg Narada het een beetje benauwd, want hij had niet gedacht dat het zover zou komen en hij was bang voor de woede van Shiva.
Hij praatte opnieuw met Parvati en zei dat Shiva weliswaar slechte eigenschappen had, maar dat hij ook zijn goede kanten had, waar alle goden hem om benijdden. Hij adviseerde haar Shiva voor te zijn en de huizen waar hij ging bedelen voor hem te bezoeken en het voedsel in te zamelen.
Dat deed zij en toen Shiva met een lege bedelnap thuiskwam, hongerig en treurig, kon zij hem het door haar verzamelde voedsel aanbieden.
Shiva was hierdoor zo aangedaan dat hij speciaal voor deze gelegenheid een speciale verschijningsvorm va,n Parvati creëerde :  Annapurna, de voedster...
"09:13 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.