12-11-03

RIVER DEEP, MOUNTAIN HIGH


 
 
 
 
 
 
 
blown by the wind
and I still haven't found
what I'm looking for


09:40 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ON THE TRAIL

 
 
 
bhai
you're gonna carry that weight
carry that weight
                         a long time  

09:27 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

MUSTANG BOUND

 
long after
they've been driven past
 
                the scent of sheep 
 
                                john brandi, haiku

09:15 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-03

Travel...

"Travel,
step away from the familiar,
Touch, be touched. Leave home,
let the unpredictability of the road shake your beliefs.
Find a new way back,
along the way become someone else.
 
Perhaps this new he or she is the you that was there all the time, before you were defined or began to define that person who stares back from the mirror."
 
John Brandi
'A question of journey'
Kathmandu
Nepal, 1998
 
Visit the Blog of Pieters' journey on http://journey.skynetblogs.be

05:38 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-11-03

Tijd om afscheid te nemen

Tijd om afscheid te nemen. 'I hate it' maar het is een deel van het leven... Gelijk met het einde van onze 'Journey to Nepal' loopt ook deze weblog af. Piet is bezig zijn 'journey to India' voor te bereiden (http://journey.skynetblogs.be) en over enkele dagen keer ik terug naar Belgie. Ik doe dit een beetje met gemengde gevoelens -wat begrijpelijk is- want het waren 3 fantastische maanden hier in Nepal.
 
We hebben met hart en ziel en met veel plezier aan dit web-dagboek gewerkt en, eens gepubliceerd, lijkt het allemaal erg simpel, maar ik kan u verzekeren dat het internetten in nepal ons bloed, zweet en tranen -en heel veel geduld en ook wat tijd en geld- heeft gekost. Maar we hadden het ervoor over om jullie op deze wijze deelachtig te maken in onze reiservaringen en voor ons is het ook een geheugensteuntje achteraf, want probeer maar eens samen te vatten wat er allemaal in 3 maanden gebeurd is! So please, don't ask me when I'm back!..
 
We hebben jullie reakties op de webblog ook heel erg geapprecieerd en we geven er hier nog eens enkele weer:
 
hey,
we (the readers) are also privileged to see through your eyes, understand your
sensibility.
thanks for doing this, the resume , the journey etc.
christine

af en toe lees ik even mee,
leef ik ook even mee, ben ik even jaloers...
het gedicht raakt diep ...
fijn om met jullie even weg te dromen, hopelijk later stil te kunnen worden in de verwondering van de mooie foto's !
groetjes
lisette

Gisteren heb ik jullie webstek voor het eerst 'ontdekt'. Ik vond het zo mooi, en ze sprak me zo aan, dat ik vandaag alweer een bezoek breng!
Jullie slagen er duidelijk zeer goed in om ervan te proeven, te voelen, te doorgronden en te genieten. Groetjes
Jan

Dag Johan, amai al die verhalen en zo herkenbaar. Eindelijk heb ik de tijd genomen om jou verhalen te lezen. Ik voel de rust en de sfeer uit nepal zo in mijn huis binnendringen. Het is echt een leuk gevoel.
Ook de foto's geven zo goed weer wat jullie daar allemaal beleven. Blijf genieten van je verblijf ginder.
Joelle

Het motto van onze journey was "Het doel van de reis is niet het doel maar de reis." Je wijkt meestal af van andere reizigers met een dergelijke intentie... Maar toch is iedereen nieuwsgierig naar wie je bent en wat je doet -en wij dus ook-! Alleen laten we de dingen en gebeurtenissen en de mensen meer op ons afkomen dan ze te proberen te manipuleren en kan alles, maar moet niets. En dat is natuurlijk een mentaliteit die we met zijn allen overal en in alles een beetje moeten proberen te ontwikkelen. Er zit ook een stukje geweldloosheid en spiritualiteit achter. Anders kan je de magie van de wereld onmogelijk ontmoeten. Lees ook Kafka in het begin van deze Blog!

Nepal is een arm ontwikkelingsland en het is bovendien een land in oorlog. Dit is pijnlijk vooral voor de gewone Nepalezen zelf. Ze bekijken een beetje afstandelijk en misschien wat te gelaten (?) al dat gedoe met de koning, de maoisten en de politieke partijen. Ze hopen op vrede en een beter leven en wachten af. Het is duidelijk dat er heel wat moet veranderen de komende jaren. De vraag is alleen 'hoe?'. Nepal kan de hulp van de rijke landen en de inkomsten van het toerisme heel goed gebruiken, alleen moet ervoor gezorgd worden dat het niet blijft kleven aan de handen van een rijke kaste of zelfs van buitenlanders. Wie bijvoorbeeld een supergeorganiseerde Nepalreis koopt bij een agentschap 'thuis' laat vooral veel geld 'thuis' plakken. Het is perfect mogelijk om je reis zelf te organiseren, maar het vraagt wel een beetje meer tijd en openstaan voor het onbekende.

Anyway... geen vriendelijker mensen en kinderen in mijn leven ontmoet dan hier in Nepal. En de natuur van de Himalayas is natuurlijk overweldigend en heel bijzonder en de Aziatische cultuur is een heel speciale belevenis als je accepteert wat er allemaal op je afkomt... en leert met andere ogen zien.

Het is goed en zinvol in je leven niet alleen je 'loopbaan' te onderbreken, maar af en toe ook je ganse levensstijl. We rijden ons allemaal teveel vast in routines, vooral omdat we 'onbewust' zekerheid willen. Maar het leven zit zo niet in elkaar. Er valt steeds weer van alles te ontdekken om te groeien van binnen en van buiten. Het enige dat we moeten doen is proberen onze persoonlijke dromen te volgen (hoe oud ze ook zijn... de mijne was al 30 jaar oud!) en niet op te geven...

Op een bordje bij te lage deuren staat hier dikwijls 'Mind your Head'... but I go on... 'Minding my Heart'... (Brandi)

Love is all you need!

Johan en Pieter


Now that fallen leafs
have buried the path
the trail is clear
 
With no one
To say goodbey to
I wave at everybody.


Brandi...
06:24 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

chez caroline05:01 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-03

SWAYAMBHU en CAROLINE REVISITED...

Ook als je je buik vol hebt van tempels -zoals wij stilaan- blijft een bezoek aan Swayambhu(nath), gelegen op een heuveltop ten noorden van de stad, zeker de moeite waard.
De eeuwenoude stoepa is de belangrijkste uiting van boeddhistische symboliek in Nepal en bovendien de bron en de centrale locatie van de scheppingsmythe van de vallei van Kathmandu. Er zijn aanwijzingen dat de heuvel al werd gebruikt voor animistische riten voordat het Boeddhisme zo 'n 2000 jaar geleden in de vallei werd geintroduceerd. Tantristische Boeddhisten beschouwen de stoepa als het voornaamste 'krachtpunt' in de vallei. Bovendien is de stoepa in tegenstelling tot die van Boudha, omgeven door tientallen kleinere tempeltjes, ook hindoeistische, en prachtige beelden van o.a. Tara, Manjushri, Laxmi enz. We zijn een beetje lui en daarom citeren we maar uit onze Rough guide over Nepal...
 
De Bron
 
Volgens Boeddhistische geschriften was de Kathmanduvallei ooit een door slangen bevolkt meer (geologen bevestigen dat!). Eenennegentig eonen geleden verscheen er een perfecte, stralende lotusbloem op het oppervlak van het meer, die volgens de goden Swayambhu (of 'zelf geschapen') was, de abstracte essentie van het boeddhadom. Manjushri, de bodhisattva van de kennis en de wijsheid, trok zijn vlammend zwaard en hakte een kloof bij Chobar, ten zuiden van Kathmandu, om het meer te laten leeglopen en de mensen in staat te stellen Swayambhu te aanbidden. Toen het water zakte, bleef de lotus liggen op de top van een heuvel, waar Manjushri een heiligdom oprichtte. Vervolgens zorgde hij ervoor dat de vallei werd verlost van de slangen (de nag-geesten gingen ondergronds en mogen niet gestoord worden) en stichtte er de eerste beschaving.
 
MANDALA...
 
De ogenschijnlijke simpele vorm van de stoepa verhult een ongelooflijk complexe voorstelling van de boeddhistische kosmologie, en eromheen lopen -in de richting van de wijzers van de klok- heeft tot doel daarover na te denken. De eenvoudig witgekalkte koepel symboliseert de baarmoeder of schepping. De nissen op de kardinale punten bevatten beelden van dhyani of mediterende boeddha's die de 4 elementen uitbeelden (aarde, water, lucht en vuur), terwijl een vijfde, onder een hoek geplaatst, de hemel of de ruimte vertegenwoordigt. Zoals de kleuren van de regenboog voortkomen uit de breking van puur wit licht, zo vertegenwoordigen ze elk een ander aspect van de Boeddha. De stand van de handen (mudra's), de kleuren en de 'voertuigen' (de dierenbeelden) en de vrouwelijke tegenhangers op de subkardinale punten bevatten evenvele aanwijzingen op het pad naar verlichting of Nirvana.
Binnen het Tantrisme vertegenwoordigen de vrouwelijke tegenhangers het wijsheidsaspect dat moet verenigd worden met het door mededogen gekenmerkte mannelijke aspect.
Een spits met gouden schijven boven op een zuil vertegenwoordigt de 13 stappen op weg naar verlichting. De paraplu helemaal bovenaan staat voor het Nirvana en bevat volgens ingewijden een schaal met edelstenen."
 
Shantipur...
 
Een heiligdom rond de stoepa bevat nog een 1500 jaar oud mysterie dat we u niet willen onthouden. Het verhaal wil dat Shanti Shri, een heilig man uit de 5e eeuw, zich in een kelder onder het tempeltje heeft laten insluiten om te mediteren, met de belofte pas weer te zullen verschijnen wanneer de vallei hem nodig heeft. Commentatoren hebben geschreven dat hij vervolgens een mystieke staat van onsterfelijkheid heeft bereikt en volgens vrome gelovigen zit hij daar nog steeds. We kwamen hem echter spijtig genoeg niet tegen!..
Koning Pratap Malla die in 1658 het vertrek binnen ging om magische hulp in te roepen tegen een aanhoudende droogte, beleefde echter Indiana Jonesachtige avonturen. Volgens de geleerde Keith Dowman vertelde de koning hoe hij alleen naar binnen ging en afdaalde naar het tweede onderaardse niveau. In het eerste vertrek kwamen 'vleermuizen zo groot als vliegers of haviken' het licht doden. Terwijl in het tweede vertrek 'spoken, vleesetende geesten en hongerige gedaanten kwamen bedelen', vastgrijpend wie hen niet tot bedaren wist te brengen. Over het derde vertrek zei hij: "Als je de slangen niet kalmeert door melk te schenken, komen ze achter je aan en binden je vast. Als je ze rustig hebt gemaakt, kun je over ze heen lopen." Uiteindelijk vond Pratap Malla de heilige, die bijna een skelet was geworden en werd beloond met een nag- of slangenembleem om regen mee te maken...
 
Rough Guide to Nepal blz 115-118
 
Bij de afdaling van de trap met meer dan 300 treden komen allerlei verkopers van juweeltjes en andere spullen ons lastig vallen. De mensen met kraampjes zijn eerder rustig en dringen niet zo aan, maar sommige rondlopende Tibetaanse vrouwen plakken als vliegen aan je lijf, blijven je maar volgen en aandringen om te kopen en geven niet op. Ik besluit de truuk toe te passen van ' destabilization' zoals Coelho vertelt in zijn boek 'The Valkyries'.
Normaal converseren 2 mensen ongeveer op armlengte. 'Wanneer een van de twee de andere heel dicht nadert, wordt het denken van de ander in verwarring gestuurd.'
Ik neem de Tibetaanse plots vast bij de schouders, kijk haar recht in de ogen en vraag haar: "Hey, where do you come from? You're a nice lady! What do you want from me? Shall we go for a walk together?"... Het mens is compleet de kluts kwijt en laat me eindelijk los.
 
Beneden aan de trap eenzelfde scenario. Een loopjongen ronselt klanten voor een taxi en neemt plots mijn arm vast - iets waaraan ik meestal een hekel heb als vreemden me zo overvallen-. Ik maak me los uit zijn greep en begin een taichiachtige beweging te maken waarbij mijn vuist stopt op enkele centimeter van zijn gezicht. De man is compleet verrast en ik zeg hem: "Pas op als je zomaar iemand vastgrijpt op straat, het kan een karatekampioen zijn". Hij verschiet en dan laat ik los en vertel hem dat ik een grapje met hem uithaal, maar dat hij toch moet leren zich eens meer in te leven in de toeristen die voortdurend worden lastig gevallen voor van alles en nog wat en dat hij ook beleefd en zonder opdringerigheid zijn diensten kan aanbieden. We willen nog enkele tempels zien beneden en beloven hem straks te contacteren voor een taxi. De man blijkt een stroman en krijgt geld van de chauffeur voor zijn aangebrachte klanten (zo gaat dat hier). We vragen zijn taxichauffeur om zijn meter aan te leggen en hij antwoordt dat hij geen meter heeft. "OK -zeggen we- dan willen we uitstappen en een andere taxi zoeken!!" We openen het portier en dan roept hij plots: "Ok, OK, ik zal mijn meter aanleggen." We antwoorden: "Sorry maar als je liegt tegen ons, rijden we niet met je mee." en zoeken een andere taxi...
 

Chez caroline...

We vragen een andere taxichauffeur om ons te voeren naar Baber Mahal Revisited, een soort shoppingcenter in een voormalig gerestaureerd Ranapaleis, want we willen ons vroeger mislukte tochtje naar het restaurant 'chez Caroline' nog eens overdoen (zie elders op deze blog).
Er volgt een erg hobbelige rit doorheen de stad en weer geraakt de chauffeur het noorden kwijt. Uiteindelijk moeten we hem zelf de plaats aanwijzen met ons plannetje en komen we aan op een plaats waar hij tijdens de rit al eens voorbij kwam...
Ons geduld wordt na al die tijd beloond met een overheerlijke maaltijd met vegetarisch taartje, scampi's en tongen, frietjes zoals het hoort met echte zelfgemaakte mayonnaise en een overheerlijk slaatje met verse koriander, dille, warme camembert enz. kortom al die supersmaken die we reeds al die maanden toch wel een beetje hebben gemist. Ik neem er nog een echte verse italiaans gefilterde arabica koffie bovenop en een huis-sorbet met basilicum/citroen en abrikoossmaak en Pieter laat hem een bananasplit welgevallen.
Het leven kan heerlijk zijn op een terras in de zon in de magische stad Kathmandu.
 
Johan en Pieter (Comme chez soi!)

 06:43 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-11-03

BACK TO MANGALMAN...


" Suddenly there was a cry of "Speech! Speech!" from the newsman and women who had come to cover the return of the Ichangu frog. As flash bulbs popped and the crowd hemmed in, Bhaktaprasad looked up at the bank of microphones pointed down at him. He could not disappoint them, and he did have something to say.
 
He said:" Friends, when I started out of Kathmandu Valley many months ago, it was with the idea of having some excitement for myself. But I have come back having gained much more than that. I have gained the understanding that nepal is a rich country of beautifull landscapes, lovely fields and forests, mountain terraces and snow peaks. It is also blessed with kind and considerate living beings, the animals, the birds, the insects and the people. i always knew that Kathmandu was a beautiful valley, but I know now that Nepal is a beautiful country. I hope this will never, never, never change!"
 
Uittreksel uit het fantastische boekje " ADVENTURES OF A NEPALI FROG" van Kanak Mani Dixit met prachtige potloodtekeningen van Subhas Rai.
 
* back to Mangalman: uitdrukking die de nepalezen gebruiken en betekent: "end up where you started from..."
 
We zijn dus terug in Kathmandu... geland.
De ochtenden zijn hier fris en nevelig; overdag lopen de temperaturen op tot 26 a 27 graden met zon en een helderblauwe hemel; 's nachts daalt de temperatuur tot 10 a 12 graden. De luchtvervuiling is boven het gemiddelde!
De stoepa is gereinigd en herschilderd en de vlaggetjes vernieuwd. We zijn nog steeds in vakantiestemming en we gaan nog niet naar huis... want ons moeder is niet thuis!
 
Namaste!
 
 

11:11 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TUNE IN, TURN ON, DROP OUT...

2 hippies komen elkaar na 30 jaar weer tegen.
" Eh ge zijt gij nog geen haar veranderd." zegt den enen.
" Ja, t'is waar -antwoordt den anderen- Ik ook niet!..."
 
2 hippies komen elkaar na 30 jaar weer tegen; ze luisteren samen nog eens naar 'Dark Side of the Moon'.
" Was het nu 60' of 70'?..." vraagt den enen.
" Volgens mij moest ge mij nog 80 gram!" antwoordt den anderen.
 
2 hippies komen elkaar na 30 jaar nog eens terug tegen.
" Wist ge al dat de shit in Belgie nu gelegaliseerd is?" zegt den enen.
" Allez! Far out man! Nu nog de marihuana!" antwoordt den anderen.
 
NEPAL =
Never
Ending
Peace
And
Love...
 
The fabulous freak brothers...
 

10:53 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

HET ONDERWERP VAN NUMMER 1000...

 
 
 
 
 
SEX IN NEPAL...
 
Sex in Nepal
is een mysterie
dat je niet ziet,
wel de lingam van Shiva
maar da's meer
een goddelijk lied.
 Geen affectie
op straat.
Zelfs geen kus
's avonds laat.
Ook geen spiertje naakt
in krant, TV of reclame.
'n man en 'n vrouw,
wanneer doen z'het hier samen?
 
Misschien verklaart wat gebeurt achter gesloten luiken
die overal aanwezige voedende borsten
en zwangere buiken?
 
Enkel de 'Kama Soetra' condooms
-met smaak!-
verwijzen hier naar sex...
maar ze hangen dan ook keurig
naast de trekkersjasjes in Goretex.
 
Sex in Nepal,
het blijft een mysterie.
Misschien enkel goed
voor een nieuw ministerie?
 
Doctor Fruit.
 

10:43 Gepost door johanpieter | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sex nepal condooms shiva |  Facebook |